Ενδιαφέρουσες διασπάσεις βλέπουμε στη μεγάλη εικόνα του δείκτη που αν κρατηθεί πάνω από τον κινητό των 6 μηνιαίων υψηλών στο κλείσιμο της Τετάρτης θα ανατρέψει την ένδειξη από την αντίστροφη διάσπαση του κινητού των 6 χαμηλών τον Ιούνιο χωρίς να έχει ακολουθήσει καμιά απολύτως καθοδική κίνηση γεγονός που έχει ξανασυμβεί μόνο μια φορά τα τελευταία 23 χρόνια για πτωτικό σήμα, και συγκεκριμένα το 2013.
Στο εβδομαδιαίο ο RSI ακολουθεί πρόθυμα την ανοδική κίνηση σε νέα υψηλά και το πρώτο εβδομαδιαίο κλείσιμο πάνω από τα δυο τελευταία τοπικά υψηλά της πτωτικής περιόδου έχοντας ενεργοποιήσει το γνωστό μεσοπρόθεσμο σχηματισμό αντιστροφής της τάσης του διπλού πυθμένα του οποίου ακόμα κι ο ενδιάμεσος στόχος του είναι σε νέα υψηλά έτους, όσο κι αν εγώ ακόμα δεν πιστεύω στα μάτια μου (αν και διακρατώ τις lοng θέσεις μου), γι αυτό και θεωρώ ότι το σενάριο να είμαστε ακόμα σε διορθωτικό ανοδικό είναι ακόμα υπαρκτό και πιθανό μέχρι τουλάχιστον να επιτευχθούν αυτά τα νέα υψηλά.
Προς το παρόν αντίστοιχη ανοδική εικόνα έχουν οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί δείκτες που έχουν φθάσει ή ξεπεράσει το 61,8% διόρθωσης όλης της πτώσης από το ιστορικό υψηλό τους και έχουν αλλάξει την μεσοπρόθεσμη τάση τους σε ανοδική όπως βλέπουμε στα εβδομαδιαία τους στο συγκριτικό που ακολουθεί με τον ΓΔ της δικής μας αγοράς o οποίος έχει ανάλογη εικόνα με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Εικόνα αντίφασης με τις καθιερωμένες εκτιμήσεις για βέβαιη διεθνή ύφεση και το κλίμα στους Αμερικανικούς μεγάλους δείκτες πλην του DJIA όμως στον οποίο όπως βλέπουμε παρακάτω έχουμε πάλι ένδειξη αλλαγής και της μεσοπρόθεσμης τάσης του με όρους fractals σε ανοδική, ένδειξη που βεβαίως διαψεύστηκε τις δυο προηγούμενες φορές (για να μην ξεχνιόμαστε), με τις τιμές πάντως να βρίσκονται μια ανάσα πριν ξεπεράσουν το +20% από τα χαμηλά έτους (!!!) και βέβαια πολύ ψηλότερα από το -20% από το ιστορικό υψηλό τους, το ψυχολογικό όριο της bear market. Ο SP500 για να φθάσει στο +20% χρειάζεται άνοδο σχεδόν 4%.
Για τις προοπτικές διεθνώς μπορείτε να δείτε την ανάλυση του φίλου Tsip στα σχόλια την οποία αξίζει να μελετήσετε.
Επιστροφή στα εγχώρια: Σημαντικό ρόλο στο τελευταίο ανοδικό κομμάτι έπαιξε η συμπεριφορά των τιμών, πλην της ΑΛΦΑ που είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση και στη ΔΕΗ που ακολουθεί χωρίς άλλα σχόλια πέραν των σημειώσεων στα διαγράμματα.
Αντίθετα στον ΟΠΑΠ δεν υπάρχει ξεκάθαρη ανοδική τάση και σε αυτό πιθανόν συμβάλλουν οι αρνητικές αποκλίσεις σε όλα τα χρονοπαράθυρα. Το βέβαιο είναι ότι δεν υφίσταται αρνητική τάση αφού οι τιμές βρίσκονται πιο κοντά στην πάνω γραμμή του ανοδικού καναλιού στη μεγάλη εικόνα.
Για να αλλάξει η τάση θα πρέπει να χαθεί και πάλι το πρόσφατο χαμηλό. Ο διπλός πάτος παραμένει ενεργοποιημένος πάνω από τα 12,75 με στόχο τα 13,50 ευρώ αρκεί να σπάσει η απόκλιση.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΕΤΕ Αρν. αποκλίσεις και σενάριο Δ.Κ
Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.