ΓΔ
Επικαιροποίηση μεσοβδόμαδης ανασκόπησης
Τρίτη εβδομάδα από το κλείσιμο κάτω από χαμηλότερο των δυο εβδομαδιαίων low fractals, την μπλε ανοδική γραμμή μεσοπρόθεσμης τάσης και τον Εκθ. Κινητό Μ.Ο (ΕΚΜΟ) των 20 εβδομάδων ταυτόχρονα, γεγονός που όπως είδαμε επιτάχυνε την πτώση, με τις τιμές να φθάνουν στο 38,2% όλου του ανοδικού από το καλοκαίρι του 2022, διασπώντας και τις 1141 μονάδες. Ήδη οι τιμές είναι στον ΕΚΜΟ 50 εβδ. στον οποίο θα μπορούσαν να βρουν μια στήριξη έστω και προσωρινά.
Το χαμηλό του Μαρτίου συμπίπτει με το 61,8% fibo επίπεδο διόρθωσης όλου αυτού του ανοδικού κι αν φθάσουμε κάτω από τις 998 μονάδες πρέπει να σκεφτόμαστε και χειρότερα σενάρια, όπως το να διορθώνουμε όλη την κίνηση από το 2020, αφού θα έχει ακυρωθεί και η διάσπαση του ανοδικού τριγώνου. Ας σημειωθεί ότι οι τιμές του δείκτη κάλυψαν στο υψηλό έτους το 75% της διαδρομής προς τον θεωρητικό μέγιστο στόχο αυτής της διάσπασης. Όπως βλέπουμε στο μηνιαίο αυτή τη στιγμή οι τιμές βρίσκονται κάτω από τον ΕΚΜΟ 6Χ και τον ΕΚΜΟ 12 μηνών. Ο μήνας όμως βρίσκεται μόλις στην πρώτη του εβδομάδα και τέτοια επίπεδα δεν είναι και πολύ συνηθισμένο να διασπώνται με κλείσιμο μήνα τόσο εύκολα και τόσο γρήγορα παρά μόνο όταν συμβαίνουν δραματικά γεγονότα εντός ή εκτός χώρας όπως π.χ κατά την πανδημία. Αντίθετα, τόσο πριν την αντίστοιχη περίπτωση του 2018 όσο και την περυσινή είχαν προηγηθεί αντιδράσεις από τους συγκεκριμένους κινητούς κάποιους μήνες προ της οριστικής διάσπασης.
Στο ημερήσιο διαφαίνεται και μια πιθανότητα για μια στάση λίγο κάτω από τις 1100 μονάδες. Ο RSI έχει μπει πλέον στην υπερπωλημένη ζώνη τιμών. Για την ώρα οι οι τιμές έφθασαν το 61,8% διόρθωσης όλου του ανοδικού από τα χαμηλά του Μάρτη και τον απλό 200ρη κ.μ.ο . To 2ο πτωτικό κύμα (C ή 3) είναι ήδη υπερδιπλάσιο του πρώτου και για αυτό στο διάγραμμα απεικονίζεται και το σενάριο να πρόκειται για κύμα 3 (ενός Α ενδεχομένως) κι όχι C.
Απολύτως αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο εβδομαδιαίο του ΔΤΡ
Συνοψίζοντας η τάση είναι ξεκάθαρα καθοδική σε ημερήσιο κι εβδομαδιαίο ενώ άρχισε να τίθεται θέμα και για το Μηνιαίο με όρους κινητών μ.ο. Η εικόνα όπως προκύπτει και από το πινακάκι βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη. Από τον FTSE δεν υπάρχει πια κανείς τίτλος που να μην έχει κοκκινίσει στο ημερήσιο ενώ μόλις 4 παραμένουν μπλε σε ολόκληρο το πινακάκι. Μόλις 7 τίτλοι βρίσκονται ακόμα πάνω από τον ΕΚΜΟ 20 εβδομάδων και κανείς στον FTSE στο οποίο μόλις 8 από τους 25 τίτλους δεν έχει ακόμα κοκκινίσει και στο εβδομαδιαίο.
Μειοψηφία είναι πλέον το μπλε και στη στήλη του εβδομαδιαίου, αφού σε πέντε ακόμα τίτλους παραβιάστηκε το χαμηλότερο από τα δυο τελευταία εβδομαδιαία low fractals τους, όπως βλέπουμε στα εβδομαδιαία διαγράμματά τους που ακολουθούν.
Στους πιο σημαντικούς ξένους δείκτες είχαμε μια ανάπαυλα στην τελευταία συνεδρίαση αλλά η τάση παραμένει καθοδική. Την καλύτερη εικόνα παρουσιάζει ο NASDAQ
Ο DAX έπιασε το στόχο της μίνι Δ.Κ του κι ο DJIA τον πρώτο στόχο του ΩΚΩ του νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Οι αμερικάνικοι δείκτες έχουν φθάσει σε σημαντικές γραμμές στήριξης.
Είναι πιθανό, με βάση τα παραπάνω, να έχουμε συνέχεια της αντίδρασης της Παρασκευής κι έτσι να χαλαρώσουν οι έξωθεν πιέσεις και στη δική μας αγορά που βέβαια προηγείται και υπεραποδίδει έναντι όλων πτωτικά όπως υπεραπέδιδε ανοδικά νωρίτερα.
Άγνωστος Χ που προστέθηκε από χθες είναι το πόσο θα επηρεαστεί το κλίμα στις αγορές από τα γεγονότα στη Μ. Ανατολή, τόσο αυτά που συνέβησαν ήδη όσο και (κυρίως) αυτά που θα ακολουθήσουν με την απάντηση του Ισραήλ. Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον η αρνητική επίδραση πρέπει να θεωρείται βέβαια.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.