Διεύρυνση της υπεραπόδοσης έναντι των μεγάλων ξένων δεικτών για το ΓΔ της αγοράς μας επεφύλαξε τελικά ο Απρίλιος, παρά τη διόρθωση ως τα μισά του μήνα που ήταν η μεγαλύτερη του τελευταίου 6μήνου. Η υπεραπόδοση σε σχέση με τους μεγάλους ξένους δείκτες έχει να κάνει τόσο με τη μηνιαία απόδοση όσο και με με αυτήν από τις αρχές του 2024.
Ο FTSE L.C σημείωσε (όπως κι ο ΓΔ) 6ο συνεχόμενο υψηλότερο υψηλό αφού πρώτα διόρθωσε όλο το ανοδικό από τον Οκτώβριο κατά 27% χωρίς οι απώλειες από το υψηλό προ διόρθωσης να φθάνουν ούτε το 7% παρά το γεγονός ότι το στα χαμηλά των 3280 μονάδων διασπάστηκαν τα χαμηλά των δυο προηγούμενων μηνών δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για το πρώτο μηνιαίο low fractal μετά από αυτό του Οκτωβρίου, εφόσον δεν δούμε χαμηλότερες τιμές τον Μάιο και τον Ιούνιο. Από το κλείσιμο του Απριλίου χρειάζεται μια άνοδος 4,22% για να πιαστεί ο στόχος του μεγάλου διπλού πυθμένα και με τις αρνητικές αποκλίσεις αυτό δεν φαίνεται και τόσο εύκολο.Ως γνωστόν οι τιμές δοκίμασαν δυο φορές τον εβδομαδιαίο 20ρη δημιουργώντας ένα διπλό πυθμένα που είναι ενεργοποιημένος, έχοντας ήδη πιάσει τον ενδιάμεσο στόχο του. Σε περίπτωση ακύρωσής του με διάσπαση του χαμηλού των 3280,84 μονάδων της 5/4 θα έχουμε σοβαρή ένδειξη αλλαγής της τάσης τόσο στο εβδομαδιαίο όσο και στο ημερήσιο. Η αρνητική απόκλιση του εβδομαδιαίου και του ημερήσιου RSI σε σχέση με το προηγούμενο υψηλό έτους σαφώς "δικαιολογεί" και την αδυναμία υπέρβασης του πρώτου στόχου κατά τις τελευταίες 4 συνεδριάσεις.
Ο μέγιστος στόχος του συγκεκριμένου αναφέρεται και στο πινακάκι με τους τίτλους του δείκτη.
Ο ΔΤΡ διόρθωσε την τελευταία συνεδρίαση του μήνα κι απενεργοποίησε τον δικό του αντίστοιχο σχηματισμό κλείνοντας και το πρώτο από τα τρία τελευταία ανοδικά gaps των τιμών.
Το χαμηλό της 5/4 είναι κι εδώ το σημείο αναφοράς για την τάση στο ημερήσιο και στο εβδομαδιαίο στο οποίο επίσης παρατηρούμε τον διπλό πυθμένα πάνω στον εβδομαδιαίο 2ορη κινητό. Στα χαμηλά του μήνα η διόρθωση πλησίασε το 10% από τα προηγούμενα υψηλά έχοντας φθάσει στο 29% όλου του ανοδικού από τον Οκτώβριο.
Και εδώ είχαμε, όπως στον FTSE, 6o συνεχόμενο μήνα με υψηλότερο υψηλό, μετά μάλιστα από ένα καθαρά διορθωτικό Μάρτιο, αλλά και τον πρώτο με παραβίαση των δυο προηγούμενων μηναίων χαμηλών. Ο μέγιστος στόχος του πράσινου τριγώνου είναι αρκετά υψηλότερα από τις τρέχουσες τιμές και χρειάζεται άνοδος λίγο μεγαλύτερη του 10% από το κλείσιμο του μήνα για να πιαστεί πράγμα καθόλου εύκολο δεδομένης και της αρνητικής απόκλισης στο εβδομαδιαίο.
Το θετικό πρόσημο του Απρίλη στον ΔΤΡ λέει μόνο τη μισή αλήθεια αφού οφείλεται μόνο στην ΕΥΡΩΒ και την ΕΤΕ με τις ΠΕΙΡ και ΑΛΦΑ να συνεχίζουν τη διόρθωση του Μαρτίου. Η ΑΛΦΑ μάλιστα δεν έχει παραβιάσει τις οριζόντιες αντιστάσεις του ημερήσιου όπως είδαμε στο πινακάκι.
Από τις υπόλοιπες δεικτοβαρείς πρόβλημα έχουμε ουσιαστικά μόνο στη ΔΕΗ που παραμένει στο κόκκινο σε ημερήσιο κι εβδομαδιαίο και συνέχισε και αυτό το μήνα τη διόρθωση για τρίτο μήνα με αρνητικό πρόσημο. Η διόρθωση εδώ έφθασε στα χαμηλά του μήνα το 43% όλου του ανοδικού από τον Οκτώβριο χάνοντας πάνω από 14% από υψηλό των 12,67 ευρώ, οπότε απέτυχε η προσπάθεια ενεργοποίησης του μεγάλου διπλού πυθμένα, δια της υπέρβασης του υψηλού των 12,75 ευρώ του 2014 όταν βέβαια είχε και τον ΑΔΜΗΕ στο δυναμικό της. Και εδώ οι αποκλίσεις έπαιξαν τελικά το ρόλο τους.
Το υψηλό του 2014 έχει βεβαίως ξεπεραστεί προ πολλού αν προσθέσουμε και την αποτίμηση των μετοχών του ΑΔΜΗΕ κι οι τιμές παραμένουν υψηλότερα παρά το γεγονός ότι οι τιμές και των δυο τίτλων βρίσκονται στον τρίτο μήνα διόρθωσης κι είναι στο κόκκινο σε ημερήσιο κι εβδομαδιαίο.
Από τις υπόλοιπες πέντε μετοχές με το μεγαλύτερο ειδικό βάρος στους δείκτες μόνο ο ΟΠΑΠ υστέρησε τον Απρίλιο αλλά εδώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί κι η πρόσφατη αποκοπή, χωρίς την οποία πάντως θα είχε μικρότερο μεν αλλά επίσης αρνητικό πρόσημο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.