Η διόρθωση που ξεκίνησε μετά την κορύφωση τού Μαίου έχει μεταβάλλει δραματικά την σύγκριση με την πορεία των σημαντικών ξένων δεικτών έναντι των οποίων προηγείτο σε απόδοση ο ΓΔ. Πλέον με το κλείσιμο του 6μήνου έχει μείνει πίσω από τρεις από αυτούς.
Δυο από τους τρεις σημαντικούς δείκτες των ΗΠΑ, ο SP500 & NASDAQ στους οποίους το ράλι συνεχίζεται με νεότερα ιστορικά υψηλά έχουν αφήσει πίσω όλους τους υπόλοιπους και πλησιάζουν στους μέγιστους στόχους των ανοδικών σχηματισμών τους, ανεπηρέαστοι από τις ανησυχίες που προέκυψαν στην Ευρώπη μετά τις ευρωεκλογές. Οι αρνητικές αποκλίσεις στη μεγάλη εικόνα βέβαια προειδοποιούν ότι και σε αυτούς η διόρθωση δεν θα αργήσει πολύ.
Στην μεγάλη εικόνα με τα τρίμηνα κεριά η διόρθωση δεν είναι ακόμα αισθητή αφού και το το δεύτερο τρίμηνο έκλεισε υψηλότερα από το σημαντικό υψηλό του 2014 χάνοντας 1,24% από το κλείσιμο του πρώτου τριμήνου. Στο τρίμηνο αυτό καταγράφηκε νέο υψηλό 13+ ετών αλλά το κλείσιμο έγινε 6,72% χαμηλότερά του.
Το χαμηλό του Απριλίου είναι πλέον μηνιαίο low fractal άρα ακόμα πιο σημαντική οριζόντια στήριξη που αν διασπαστεί μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω ταλαιπωρία την αγορά όπως έγινε και μετά την τελευταία αντίστοιχη διάσπαση τον Μάρτιο του 2022. Ο γρήγορος TSI είναι έτοιμος να δώσει αρνητική ένδειξη.
Οι 1357,30 μονάδες παραμένουν επίσης το επίπεδο κάτω από το οποίο θα έχουμε ένδειξη αλλαγής τάσης και στο εβδομαδιαίο στο οποίο είχαμε επιστροφή των τιμών κάτω από τον εβδομαδιαίο 20ρη ενώ και ο γρήγορος TSI έχει δώσει αρνητική ένδειξη από την τελευταία εβδομάδα του Μάη.
Μια ματιά στους κυριότερους δείκτες της αγοράς δείχνει ότι ουσιαστικά χάρις στις τράπεζες η απόδοση εξαμήνου είναι θετική. Ήδη είχαμε κλείσιμο κάτω από τον κινητό των τελευταίων 12 μηνών (ΕΚΜΟ 12Μ) στον δείκτη των πιο σημαντικών μετοχών που διανέμουν μέρισμα.
Στο εβδομαδιαίο βλέπουμε ότι η κατάσταση είναι και εδώ πιο προβληματική αφού όλοι οι δείκτες έκλεισαν κάτω από τον εβδομαδιαίο 20ρη (ΕΚΜΟ 20Ε), όλοι έχουν εδώ και καιρό αρνητικό σήμα από τον γρήγορο TSI ενώ δυο από αυτούς έχουν διασπάσει και την οριζόντια στήριξη στο εβδομαδιαίο οπότε λογίζονται σε καθοδική τάση και με όρους fractals. Στον FTSE L.C και τον ΔΤΡ η στήριξη αυτή δεν έχει διασπαστεί αλλά αναβαθμίστηκε σε μηνιαίο low fractal όπως στον ΓΔ.
Από τις τράπεζες ουσιαστικά μόνο η ΕΥΡΩΒ (με +25,46% απόδοση για το 2024) κι η ΕΤΕ (με +23,75%) έχουν συμβάλει αποφασιστικά στην διαφοροποίηση του ΔΤΡ από την υπόλοιπη αγορά. Ήδη οι τιμές της ΑΛΦΑ που έχει αρνητική απόδοση το 2024 και της ΠΕΙΡ δοκίμασαν στα χαμηλά τους και τον ΕΚΜΟ 12Μ και τελικά έκλεισαν οριακά υψηλότερα. Η ΑΛΦΑ μάλιστα έδωσε αρνητική ένδειξη και από τον TSI.
Στο εβδομαδιαίο ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ έχουν σταθεροποιηθεί χαμηλότερα του ΕΚΜΟ 20Ε στον οποίο βρήκε στήριξη η ΕΤΕ ενώ και οι 4 έχουν αρνητική ένδειξη από τον TSI εδώ και καιρό.
Από τις υπόλοιπες 10 δεικτοβαρείς μετοχές μόνο 3 βοηθούν τις ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ στη συγκράτηση των δεικτών. Η ΕΕΕ (+19,22% το 2024) με όγδοο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο στο μηνιαίο(!) και οι ΤΙΤΑΝ (+36.36%), ΤΕΝΕΡΓ (+22,57%). Σε 4 από τις υπόλοιπες έχουμε κλείσιμο κάτω από τον ΕΚΜΟ 12Μ ενώ σε 6 αρνητικό σήμα στον TSI. ΔΕΗ και ΜΠΕΛΑ δοκίμασαν τον ΕΚΜΟ 12Μ σαν στήριξη κι αντέδρασαν. ΜΥΤΙΛ (-5,01%), ΟΠΑΠ (-4,75%) και ΜΟΗ (-1,35%) έχουν αρνητικό πρόσημο στο κλείσιμο του πρώτου εξαμήνου ενώ η ΔΕΗ έχει οριακά θετικό +0,72%. ΕΛΠΕ (+7,14%), ΜΠΕΛΑ (+7,01%) και ΟΤΕ (+4,19%) είχαν θετική απόδοση παρά την κακή τους εικόνα.
Στα εβδομαδιαία τους ξεχωρίζουν επίσης οι 3 προαναφερθείσες που κλείνουν καθαρά πάνω από τον ΕΚΜΟ 20Ε ενώ ΕΕΕ και ΤΕΝΕΡΓ είναι ακόμα με θετικό σήμα στον TSI.
Στη συνοπτική εικόνα της αγορά, όπως αυτή προκύπτει από το πινακάκι μόλις 8 τίτλοι δεν έχουν ακόμα κοκκινίσει στο ημερήσιο όπως συμβαίνει και σε όλους τους δείκτες ενώ στο εβδομαδιαίο η εικόνα παραμένει μοιρασμένη (26-26) με τάσεις επιδείνωσης.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ
ΕΙΔΙΚΟ ΕΝΘΕΤΟ γι τις τιμές οικ. ρεύματος Ιουλίου
Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.