ΓΔ, FTSE L.C, ΔΤΡ, FTSED, FTSEM, ΜΕΤΟΧΕΣ FTSE L.C: Εβδομαδιαία ανασκόπηση

Πτωτική η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η πρώτη μετά από καιρό και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς με την κατάσταση που επικρατεί στις ξένες αγορές. Οι βασικοί δείκτες με πρωταγωνιστή τον ΔΤΡ όπως και στην άνοδο, βούτηξαν με σημαντικά ποσοστά πτώσης ως τον εβδομαδιαίο 20ρη διορθώνοντας (στο καλό σενάριο) όλο το ανοδικό από τα χαμηλά του Φθινοπώρου σύμφωνα και με τις σημειώσεις στα διαγράμματά τους που ακολουθούν. Όλοι τους βρίσκονται με σαφή ένδειξη καθοδικής τάσης πλέον στο ημερήσιο. Στο τοπικό χαμηλό της 3/2/25 έχουμε την πρώτη σημαντική οριζόντια στήριξη η οποία μάλιστα συμπίπτει σχεδόν και με το 62% διόρθωσης όλου του τελευταίου ανοδικού που προαναφέρθηκε. Αν χαθεί κι αυτό το επίπεδο εκτιμάται ότι θα απειληθεί και το χαμηλό του Νοεμβρίου και θα πρέπει να ψάχνουμε για πιο δυσμενή σενάρια...

Το πιο "κακό" σενάριο είναι να πάμε σε καμιά διόρθωση τύπου 2020 στη Wall str. οπότε να τέλειωσε κι όλη η άνοδος από τα χαμηλά της πανδημίας στον ΔΤΡ αλλά αυτό είναι το κατά τη γνώμη μου το λιγότερο πιθανό:

Ο FTSE L.C επιβεβαίωσε με νέα σημαντική πτώση την ένδειξη της Πέμπτης για αλλαγή τάσης στο ημερήσιο με δεύτερο πτωτικό χάσμα και διάσπαση της μπλε γραμμής βραχυπρόθεσμης τάσης με τις συνολικές απώλειες να πλησιάζουν το 50% όλου του ανοδικού από το χαμηλό της 19/11/24 και τον εβδομαδιαίο 20ρη. Όπως θα δούμε στις σημειώσεις των διαγραμμάτων του θα μπορούσε να συνεχίσει μέχρι τις επόμενες τεχνικές στηρίξεις του ανάλογα με το διεθνές κλίμα που ορίζει τις εξελίξεις.

Στη συνοπτική ανασκόπηση βλέπουμε ότι 32 τίτλοι παραβίασαν την Παρασκευή τις οριζόντιες στηρίξεις τους στο ημερήσιο ή/και το εβδομαδιαίο και πλέον περισσότερα από τα μισά κριτήρια (54,76%) τάσης είναι στο κόκκινο, που επικρατεί πλέον στη γενική μεσοβραχυπρόθεσμη εικόνα. 31 μετοχές έκλεισαν κάτω από τον ημερήσιο 200ρη τους ενώ 37 κάτω από τον εβδομαδιαίο 20ρη τους. Οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση των 37 μεγαλύτερων τίτλων έφθασαν το 6,18% (6,6 δις ευρώ)! Το κλίμα βέβαια στην αγορά διαμορφώνουν πρωτίστως οι 11 πρώτοι τίτλοι με τις μεγαλύτερες κεφαλαιοποιήσεις στους οποίους επίσης είχαμε σημαντική επιδείνωση της συνολικής εικόνας τους.

Δυο από τις τράπεζες η ΕΤΕ και η ΕΥΡΩΒ έφθασαν στον εβδομαδιαίο 20ρη τους και μάλιστα η ΕΥΡΩΒ έδωσε ήδη ένδειξη αλλαγής και της εβδομαδιαίας τάσης διασπώντας δυο τοπικά χαμηλά και τον 2ορη στο εβδομαδιαίο. Και οι 4 βέβαια είναι πλέον με ένδειξη καθοδικής τάσης στο ημερήσιο αλλά πλησιάζουν επίπεδα που θα δικαιολογούσαν κάποια αντίδραση σύμφωνα με τις σημειώσεις στο ημερήσιο. Το χαμηλό της 3/2/25 είναι σημαντική τεχνική στήριξη για ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και πολύ περισσότερο για την ΠΕΙΡ που έχει εκεί το χαμηλότερο από τα δυο τελευταία εβδομαδιαία low fractal της (όπως κι η ΕΥΡΩΒ).

Μόνο ο ΟΤΕ δεν έκλεισε την εβδομάδα με απώλειες από τις μετοχές του FTSE L.C ενώ και η ΕΕΕ είχε οριακές μόνο απώλειες. Σε 13 μετοχές (μη τραπεζικές) είχαμε κλείσιμο κάτω από τον εβδομαδιαίο 20ρη ενώ σε 5, την ΜΠΕΛΑ, την ΜΟΗ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ, την ΑΚΤΟR και την ΕΥΔΑΠ είχαμε ένδειξη αλλαγής τάσης με παραβίαση της οριζόντιας στήριξης και στο εβδομαδιαίο. ΟΤΕ, ΔΕΗ και ΟΡΤΙΜΑ βρήκαν στήριξη στον εβδομαδιαίο 20ρη τους. Στη CENER και τη ΛΑΜΔΑ η μεσοπρόθεσμη τάση είναι καθοδική από καιρό.

Ειδικότερα στην ΜΟΗ είχαμε και ενεργοποίηση διπλής κορυφής και μάλιστα με μεγάλο όγκο όπως βλέπουμε στο ημερήσιο:

Το SOLtrade υπενθυμίζει ότι απαγορεύεται η αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή ή απόδοση του περιεχομένου του παρόντος δικτυακού τόπου με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό, έντυπο ή άλλο, χωρίς την προηγούμενη γραπτή άδεια του δημιουργού / συντάκτη.

vitalfinance
MetricTrade

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *